Zupa szparagowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zawsze z niecierpliwością wyczekuję sezonu na szaragi...a kiedy już są goszczą na mym stolę pod każdą postacią :)

  • 40 min

Składniki:

  • Włoszczyzna: 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/4 selera, por
    2 pęczki szparagów
    2 duże cebule dymki
    3 łyżki śmietany 18%
    1 płaska łyżka cukru
    sól, pieprz, grzanki

Zupa szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy i odkrawamy łepki - około 2-3 centymetry od góry. Następnie obieramy szparagi i kroimy je na długość około 2 centymetrów.

  • 2. Do garnka wkładamy umytą i obraną włoszczyzną i zalewamy wodą, tak aby przykrywała warzywa, solimy i gotujemy około 25-30 minut.

  • 3. Cebulę dymkę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu masło dodajemy do niego cebulę i szklimy. Następnie wrzucamy szparagi. Solimy i dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Całość dusimy około 6-8 minut. Dusimy kilka minut, a następnie dodajemy gorący, przecedzony wywar, tak, aby przykrył szparagi. Gotujemy do miękkości - minimum 30 minut.

    W osobnym garnku lekko podgotowujemy w osolonej wodzie szparagi.

  • 4. Gdy zupka przestygnie przecieramy przez ją przez sito a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.


    Przed podaniem do zupy wrzucam główki szparagów, szczypior oraz grzanki.

Porady

grzanki można kupić, można zrobić samemu. Ja kroje 2-3 skibki chleba w małą kosteczkę i prużę na patelni przez około 2-3 minuty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy