Zupa szparagowa z kluseczkami

4.49 (157 ocen)

  • 30 min

Zupa smaki mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła ją moja babcia i mama. Szparagowa obowiązkowo musi być w moim domu z kluseczkami. Mogę się nią zjadać codziennie w sezonie szparagowym.

  • 30 min

Składniki:

  • kluseczki:


    1 jajko

    2/3 szklanki mąki

    1/3 szklanki wody ziemnej

    sól szczypta, cukru


    1 pęczek białych szparagów

    4 zielone szparagi

    1 litr wody

Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski

Zupa szparagowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi białe obieram i kroję na kawałki. Gotuję pięć minut , dodaję pokrojone zielone szparagi i gotuję dalej około 5-10 minut.

    Do miseczki wbijam jajko, dodaję mąkę, sól, wodę i całość mieszam. Ciasto na kluseczki wylewam do gotującej się zupy za pomocą łyżki. Gotuję na wolnym ogniu jeszcze od wypłynięcia na wierzch około trzy minuty. Zupę doprawiam sola, cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować