Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Nie robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze sporą ilością koperku.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
    2 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki
    0,5 mniejszego selera
    1 liść z selera
    kawałek pora (biała część)
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    400 g pieczarek
    1 średnia cebula
    1 łyżka masła klarowanego
    3-4 ziemniaki
    0,5 szkl śmietany kremówki
    1 spora łyżka posiekanego koperku
    Do smaku:
    sól himalajska
    pieprz czarny

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić i umyć.
    Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i mieszając podsmażać do odparowania płynu.
    Pieczarki razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków.
    Zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku.
    Zupę można również zmiksować na krem i podać tak jak lubią domownicy.

Komentarze

Podobne przepisy