Nie robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze sporą ilością koperku.
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
0,5 mniejszego selera
1 liść z selera
kawałek pora (biała część)
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
400 g pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka masła klarowanego
3-4 ziemniaki
0,5 szkl śmietany kremówki
1 spora łyżka posiekanego koperku
Do smaku:
sól himalajska
pieprz czarny
Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić i umyć.
Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i mieszając podsmażać do odparowania płynu.
Pieczarki razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków.
Zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku.
Zupę można również zmiksować na krem i podać tak jak lubią domownicy.
Komentarze