Zupa pieczarkowa

0 (0 ocen)

Pyszna, sycąca i bardzo pożywna zupa.

Składniki:

  • 100- 150 gram pieczarek
    1 średnia marchew
    1 pietruszka
    1 łodyga selera naciowego
    5-6 ziemniaków
    1 cebula
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka pietruszki
    sól
    pieprz
    1 litr bulionu, może być z kostki
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżeczka mąki pszennej
    2 łyżki masła

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i seler, szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu i wstawiam na średni gaz. Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam razem z cebulą na łyżce masła. Gotowe dodaję do zupy. Z pozostałych pieczarek odkładam kilka sztuk, resztę podduszam na maśle, przekładam do wysokiego naczynia dodaję umyte i osuszone zioła i miksuję na gładką masę. Wszystko przekładam do zupy i gotuję przez kilka minut, Śmietanę mieszam z mąką, zaparzam gorącą zupą i zabielam. Trzymam jeszcze chwilkę by zawrzała i zestawiam. Nalewam w talerze. Pozostałe pieczarki kroję na połowy i podsmażam na patelni do zrumienienia, układam po dwie połówki do każdego talerza i gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy