Po pierwsze, stawiająca na nogi, po drugie błyskawiczna czyli sama się robi i po trzecie zwyczajnie pyszna !!!!
50 min
Składniki:
pasek, ok. 700 g żeberek wieprzowych + olej do ich przysmażenia
+ przyprawy do nich: sól, pieprz mielony, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
600 g ogórków kiszonych + szklanka naturalnego kwasu spod nich
włoszczyzna: 3 mniejsze marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, por cały - biała część
3 mniejsze ziemniaki + 150 g kaszy jaglanej
łyżka posiekanej natki pietruszki
Zupa ogórkowa poniedziałkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte żeberka podzielić na małe części, przyprawić i przesmażyć na oleju.
Włożyć do garnka, zalać wodą i pogotować 20 minut, po tym czasie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, w plastry marchew i pora, w całości pietruszkę i selera.
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku wrzątkiem, dodać do zupy, po następnych 20 minutach dodać pokrojone w plastry ogórki, wlać kwas ogórkowy.
Jeszcze 10 minut i zupa gotowa, na talerzach posypać natką pietruszki.
Komentarze