Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka zupa dla osób, które lubią pikantne dania

  • 30 min

Składniki:

  • - filet z piersi kurczaka
    - po pół szklanki czerwonej i białej fasoli
    - po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
    - puszka kukurydzy
    - 4 średniej wielkości ziemniaki
    - 1 marchew
    - 1 pietruszka
    - 1 słoik koncentratu pomidorowego
    - słodka i ostra papryka w proszku
    - pieprz
    - przyprawa typu Warzywko

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie zupy 1. Fasolę na noc zalewamy wodą by napęczniała. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i przekładamy do garnka razem z fasolą, gotujemy. Pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Papryki i piersi z kurczaka kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy. W momencie, gdy ziemniaki i fasolą zaczynają być miękkie dodajemy paprykę, kukurydzę , pietruszkę i piersi. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie. Przed końcem gotowania doprawiamy do smaku. Zupa powinna być dość ostra. I gotowe:-)

Porady

Zamiast piersi z kurczaka można dodać jakiekolwiek mięso lub wędlinę. Jeśli ktoś woli fasolę z puszki to śmiało może ją dodać, lecz nie na początku przyrządzania zupy tylko razem z papryką i kukurydzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy