Aromatyczna pikantna zupa którą robi się dość szybko.
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
500 gram mięsa mielonego najlepiej wołowego
1 puszka fasoli czerwonej
pół puszki kukurydzy
1 średnia papryka czerwona
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych (można zastąpić pasatą lub przecierem pomidorowym)
Opcjonalnie 2 marchewki średnie
Przyprawa do chili con carne( całe opakowanie) lub kmin rzymski, kolendra mielona ,pieprz cayenne, papryka słodka sól
Ok 1,250 ml wody
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, paprykę i ewentualnie marchewkę kroimy w kostkę.
Mięso przekładamy do garnka, solimy przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości.
Gdy mięso i cebula zmiękną dodajemy resztę składników, przyprawy, odsączoną fasolę i kukurydzę pokrojoną marchewkę i paprykę ( pomidory można zblendować) zalewamy wodą . Przykrywamy i całość gotujemy ok.10/15 minut.
Komentarze