Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Aromatyczna pikantna zupa którą robi się dość szybko.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego najlepiej wołowego
    1 puszka fasoli czerwonej
    pół puszki kukurydzy
    1 średnia papryka czerwona
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów krojonych (można zastąpić pasatą lub przecierem pomidorowym)
    Opcjonalnie 2 marchewki średnie
    Przyprawa do chili con carne( całe opakowanie) lub kmin rzymski, kolendra mielona ,pieprz cayenne, papryka słodka sól
    Ok 1,250 ml wody

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, paprykę i ewentualnie marchewkę kroimy w kostkę.
    Mięso przekładamy do garnka, solimy przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości.
    Gdy mięso i cebula zmiękną dodajemy resztę składników, przyprawy, odsączoną fasolę i kukurydzę pokrojoną marchewkę i paprykę ( pomidory można zblendować) zalewamy wodą . Przykrywamy i całość gotujemy ok.10/15 minut.

    Można podawać z opieczoną tortillą lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy