Zupa-krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.szparagi obieramy, kroimy na pół. Górny fragment odstawiamy, dolną cześć kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ok 30 minut w bulionie.
2.Gdy będą miękkie, miksujemy je razem z bulionem, a następnie wrzucamy odłożone wcześniej końcówki szparagów. Gotujemy 15 minut.
3.Rozrabiamy mąkę, ze śmietaną i żółtkiem, dodajemy trochę wody jeżeli jest zbyt gęste, i dodajemy do zupy mieszając. Gotujemy 10 minut. na końcu gotowania dodajemy również masło.
4.Zupę podajemy posypaną koperkiem, Smacznego
Porady
jeżeli po dodaniu do zupy mąki, wyczuwalny jest charakterystyczny "mączny" smak, należy pogotować ją na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut.
Komentarze