Zupa-krem ze szparagów

0 (0 ocen)

Zupa szparagowa to przysmak mojej mamy. Jej smak kojarzy mi się z dzieciństwem.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
    1,5 litra bulionu (może być z kostki)
    żółtko jaja kurzego
    łyżka masła
    czubata łyżka mąki
    kilka łyżek śmietany
    koperek do posypania

Zupa-krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "główki" są najdelikatniejsze 1. szparagi obieramy, kroimy na pół. Górny fragment odstawiamy, dolną cześć kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ok 30 minut w bulionie.
  • 2. Gdy będą miękkie, miksujemy je razem z bulionem, a następnie wrzucamy odłożone wcześniej końcówki szparagów. Gotujemy 15 minut.
  • 3. Rozrabiamy mąkę, ze śmietaną i żółtkiem, dodajemy trochę wody jeżeli jest zbyt gęste, i dodajemy do zupy mieszając. Gotujemy 10 minut. na końcu gotowania dodajemy również masło.
  • 4. Zupę podajemy posypaną koperkiem, Smacznego

Porady

jeżeli po dodaniu do zupy mąki, wyczuwalny jest charakterystyczny "mączny" smak, należy pogotować ją na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy