ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ktora powstala z jarzyn z wlasnego ogrodu a ktora najbardziej smakuje w sezonie kiedy pomidory sa dojrzale, prosto ze slonca poprostu pachnace latem. Taka zupe mozna podac z kluseczkami, grzankami,i czy tez z groszkiem ptysiowym. Jest ona lekko pikantna a to za sprawa papryczki chili. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dojrzalych pomidorow
    1 cebula
    4 zabki czosnku
    1/2 papryczki chili
    1 biala czesc pora
    1 l bulionu
    kilka listkow bazylii
    kilka listkow natki pietruszki
    sol, pieprz
    cukier do smaku
    2 lyzki oleju

    Opcjonalnie: smietanka kremowka

Zupa krem ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzac, dodac posiekana cebule i czosnek, lekko zrumienic. Dodacpokrojona na drobno papryczke chili oraz pora, poddusic. nastepnie dodac pomidory pokrojone w drobna kostke, podlac bulionem i chwile gotowac. Nastepnie dodac liscie bazylii i pieptruszki, chwile pogotwac. Kiedy pomidory beda juz miekke calosc zmiksowac. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem jesli zupa jest za kwasna. Po9dawac z kluseczkami, krakersami, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy