Zupa krem z pora i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 45 min

Może nietypowe jesienne smaki, ale równie rozgrzewające i apetyczne. Łatwe, proste w przygotowaniu

  • 45 min

Składniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek
    2 pory (białe części)
    300 g obranych ziemniaków
    1 l bulionu drobiowego
    100 ml słodkiej śmietany
    pęczek koperku
    100 g wędzonego łososia z Alaski
    sól, pieprz

Zupa krem z pora i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • LP4 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory, podsmażamy 5-6 min.

    Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko.

    Do zupy dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z wędzonym łososiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy