ZUPA - KREM Z OGÓRKÓW KISZONYCH

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna kwaskowa zupa rozgrzewająca. Szybka w wykonaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 duży ziemniak
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 średnie ogórki kiszone
    - kawałek selera
    - 1 marchewka
    - 1 szklanka osolonego wywaru jarzynowego, lub mięsnego (może być z kostki rosołowej)
    - 1 łyżeczka miodu
    - 1 płaska łyżka masła
    - 1 łyżka oleju
    - sól, pieprz ziołowy, szczypta mielonego imbiru
    - łyżka jogurtu naturalnego
    - łyżeczka posiekanego koperku

Zupa - krem z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt zmieszać z koperkiem i szczyptą soli.
  • Krem- zupa z ogórków kiszonych 2. Ogórki kiszone obrać ze skórki (jeżeli jest twarda) i pokroić w kostkę.
    Ze skórki obrać ziemniaka, cebulę, marchewkę, seler, czosnek, opłukać i pokroić w kostkę.
  • 3. Cebulę zeszklić na maśle z olejem. Dodać resztę pokrojonych warzyw. Chwilę podsmażyć. Dodać wywar, miód i gotować do miękkości.
  • 4. Ogórki włożyć do osobnego rondelka, podlać małą ilością wody i gotować do miękkości. Przełożyć do ugotowanych warzyw. Zmiksować blenderem na jednolity krem, lub przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Zagotować.
  • 5. Podawać gorący krem z kleksem jogurtu koperkowego.

Porady

Jeżeli zupę gotujemy dla dzieci, to ze względu na ostrość przypraw, dajemy mniej pieprzu i imbiru. Z tej porcji składników wychodzi ok. 0,70 l zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy