Zupa - krem z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt zmieszać z koperkiem i szczyptą soli.
2.Ogórki kiszone obrać ze skórki (jeżeli jest twarda) i pokroić w kostkę.
Ze skórki obrać ziemniaka, cebulę, marchewkę, seler, czosnek, opłukać i pokroić w kostkę.
3.Cebulę zeszklić na maśle z olejem. Dodać resztę pokrojonych warzyw. Chwilę podsmażyć. Dodać wywar, miód i gotować do miękkości.
4.Ogórki włożyć do osobnego rondelka, podlać małą ilością wody i gotować do miękkości. Przełożyć do ugotowanych warzyw. Zmiksować blenderem na jednolity krem, lub przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Zagotować.
5.Podawać gorący krem z kleksem jogurtu koperkowego.
Porady
Jeżeli zupę gotujemy dla dzieci, to ze względu na ostrość przypraw, dajemy mniej pieprzu i imbiru.
Z tej porcji składników wychodzi ok. 0,70 l zupy.
Komentarze