Zupa krem z kalarepy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proponuję Wam moją wersję zupki kremu - jak wiecie u mnie tylko takie :-) tym razem z kalarepy z grzankami serowymi i prażonym słonecznikiem. Pierwszy raz robiłam krem z kalarepy, bo jakoś nigdy to nie było moje ulubione warzywo, ale lubię eksperymentować, więc zrobiłam i wyszła z tego bardzo delikatna i pyszna zupka.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
    2 kalarepy razem z listkami
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    60 g sera pleśniowego
    100 ml śmietany 30%
    pół pęczka koperku
    sól i pieprz do smaku

Zupa krem z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy pokroić w kostkę razem z ziemniakami i marchewką, i podsmażyć na masełku klarowanym, przełożyć do garnka z rosołem. Na tej samej patelni zeszklić pokrojone cebule, listki kalarepy i czosnek, i przełożyć do gotującej zupy. Następnie dodać kawałki sera pleśniowego i wlać śmietanę, gotować całość kilkanaście minut do miękkości warzyw, na koniec wszystko zblendować i doprawić solą, pieprzem i siekanym koperkiem. Zupkę można podawać z grzankami serowymi i czosnkowymi.

    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy