Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jesienią coraz częściej sięgamy po syte i pożywne zupy. Taką zupą jest właśnie ta na smażonych warzywach. Bardzo aromatyczna i gęsta. Do tego pysznie roztapiający się ser żółty. Polecam przepis.

  • 45 min

Składniki:

  • pół średniego kalafiora
    3 duże marchewki
    1 ząbek czosnku
    20 dag sera żółtego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    3 łyżeczki przyprawy naturalnej
    1 łyżka masła
    bulion warzywny według uznania

Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy, czosnek obieramy i drobno kroimy, marchewki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • 2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, wrzucamy kalafior i marchewkę, smażymy kilka chwil często mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy przyprawę naturalną i gotujemy kilka chwil.
  • 4. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Na talerze nakładamy porcje bardzo gorącej zupy i posypujemy serem. Od razu podajemy. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy