Jesienią coraz częściej sięgamy po syte i pożywne zupy. Taką zupą jest właśnie ta na smażonych warzywach. Bardzo aromatyczna i gęsta. Do tego pysznie roztapiający się ser żółty. Polecam przepis.
45 min
Składniki:
pół średniego kalafiora
3 duże marchewki
1 ząbek czosnku
20 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 łyżeczki przyprawy naturalnej
1 łyżka masła
bulion warzywny według uznania
Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior dzielimy na różyczki i płuczemy, czosnek obieramy i drobno kroimy, marchewki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
2.W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, wrzucamy kalafior i marchewkę, smażymy kilka chwil często mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości.
3.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy przyprawę naturalną i gotujemy kilka chwil.
4.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5.Na talerze nakładamy porcje bardzo gorącej zupy i posypujemy serem. Od razu podajemy. Smacznego.
Komentarze