Jestem emerytką. Kocham kupowanie wszystkich składników na pobliskim targu, a potem zaczynam gotowanie. To moja pasja od dziecka. I nie trzeba mieć dużych funduszy, by ugotować coś fantastycznego.
Składniki:
● 1/2 kg brokułów
● 1 cebula
● 1 ząbek czosnku
● 1 łyżka rosołu z kury (może być bulion z kostki)
● 5 łyżek śmietany
● 1 łyżka masła lub margaryny
● sól
● pieprz
Zupa-krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły starannie myjemy
i dzielimy na mniejsze różyczki.
Cebulę i czosnek obieramy,
drobno siekamy i podsmażamy
w garnku na łyżce
roztopionego masła lub margaryny.
Zalewamy 3/4 litra
wody, dodajemy brokuły
i gotujemy.
2.Gdy brokuły będą miękkie,
wyjmujemy kilka małych różyczek
i odkładamy do dekoracji,
a do reszty dodajemy
rosół i mieszamy.
3.Wszystko razem miksujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem
do smaku i dodajemy
śmietanę. Mieszamy i rozlewamy
do talerzy.
Komentarze