Zupa-krem z brokułów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytką. Kocham kupowanie wszystkich składników na pobliskim targu, a potem zaczynam gotowanie. To moja pasja od dziecka. I nie trzeba mieć dużych funduszy, by ugotować coś fantastycznego.

Składniki:

  • ● 1/2 kg brokułów
    ● 1 cebula
    ● 1 ząbek czosnku
    ● 1 łyżka rosołu z kury (może być bulion z kostki)
    ● 5 łyżek śmietany
    ● 1 łyżka masła lub margaryny
    ● sól
    ● pieprz

Zupa-krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa-krem z brokułów 1. Brokuły starannie myjemy
    i dzielimy na mniejsze różyczki.
    Cebulę i czosnek obieramy,
    drobno siekamy i podsmażamy
    w garnku na łyżce
    roztopionego masła lub margaryny.
    Zalewamy 3/4 litra
    wody, dodajemy brokuły
    i gotujemy.
  • Zupa-krem z brokułów 2. Gdy brokuły będą miękkie,
    wyjmujemy kilka małych różyczek
    i odkładamy do dekoracji,
    a do reszty dodajemy
    rosół i mieszamy.
  • Zupa-krem z brokułów 3. Wszystko razem miksujemy.
    Doprawiamy solą i pieprzem
    do smaku i dodajemy
    śmietanę. Mieszamy i rozlewamy
    do talerzy.

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy