Zupa grochowa z wędzonym boczkiem

0 (0 ocen)

Smaczna, sycąca zupa na chłodne dni.

Składniki:

  • - 300-400 g grochu
    - włoszczyzna
    - 150 g wędzonego boczku
    - 1 kiełbasa wiejska
    - 3 zemniaki
    - 6 szklanek wody
    - 1 cebula
    - trochę oleju
    - 2 łyżki mąki
    - majeranek
    - sól, pieprz

Zupa grochowa z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie wodę zlać i groch ugotować w czystej wodzie, gdy jest miękki posolić. Ugotować wywar z boczku pokrojonego w drobną kostkę i włoszczyzny. Groch odcedzić i dodać do wywaru z boczku (można przetrzeć przez sito). Do zupy dorzucić kiełbasę - pokrojoną w kostkę i usmażoną na patelni, oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor, dodać mąkę i zrumienić na zasmażkę. Zasmażkę połączyć z zupą, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i majernakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy