REKLAMA

Zupa czosnkowa z soczewicą i porem

wyświetlono: 686 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości.

opublikowany: 20.01.2015
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    1 duży por, biała część
    4-5 ząbków czosnku
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    3-4 pomidory suszone w oliwie
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 puszka pomidorów
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    2 litry bulionu
    świeża natka pietruszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Por i czosnek kroimy na cienkie plastry, smażymy, aż się zarumienią.

    2. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy soczewicę, por i czosnek, pomidory pokrojone w kostkę, przyprawy oraz koncentrat. Wszystko razem gotujemy ok. 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę cukru. Pod koniec gotowania dodajemy drobno krojoną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kukuleczki kukuleczki

ZUPA CZOSNKOWA

Kremowa zupa czosnkowa z dodatkiem serka topionego. Wspaniale smakuje z grzankami.

kategoria: Zupy krem opublikowany: 21.01.2018 | wyświetlono: 353 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Zupa czosnkowa

Bardzo aromatyczna zupa

kategoria: Zupy opublikowany: 15.02.2011 | wyświetlono: 1135 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE