Zupa czosnkowa z soczewicą i porem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    1 duży por, biała część
    4-5 ząbków czosnku
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    3-4 pomidory suszone w oliwie
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 puszka pomidorów
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    2 litry bulionu
    świeża natka pietruszki

Zupa czosnkowa z soczewicą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Por i czosnek kroimy na cienkie plastry, smażymy, aż się zarumienią.

    2. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy soczewicę, por i czosnek, pomidory pokrojone w kostkę, przyprawy oraz koncentrat. Wszystko razem gotujemy ok. 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę cukru. Pod koniec gotowania dodajemy drobno krojoną natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy