Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości.
60 min
Składniki:
Składniki:
1 duży por, biała część
4-5 ząbków czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
3-4 pomidory suszone w oliwie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka harrisy lub ostrej papryki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
2 litry bulionu
świeża natka pietruszki
Zupa czosnkowa z soczewicą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Por i czosnek kroimy na cienkie plastry, smażymy, aż się zarumienią.
2. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy soczewicę, por i czosnek, pomidory pokrojone w kostkę, przyprawy oraz koncentrat. Wszystko razem gotujemy ok. 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę cukru. Pod koniec gotowania dodajemy drobno krojoną natkę pietruszki.
Komentarze