Zupa cukiniowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna zupa w sam raz na szybki obiad. Dzięki oregano zyskuje niepowtarzalny włoski smak.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 750 ml bulionu/rosołu
    2 średnie cukinie
    1-2 ząbki czosnku (wedle gustu)
    suszone oregano
    sól i pieprz do smaku
    dwie łyżki oliwy z oliwek
    olej do podsmażenia cukinii

Zupa cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie bardzo dokładnie umyć, po czym pokroić w drobną kostkę.
  • 2. W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić do niego pokrojoną cukinię wraz z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  • 3. Cukinie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz podsmażać przez kilka minut, aż się zrumieni.
  • 4. Zalać zawartość garnka gorącym bulionem, dodać łyżkę suszonego oregano i gotować całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • 5. Po przestudzeniu zmiksować zupę aż do gładkiej konsystencji kremu.
  • 6. Dodać do zupy oliwę z oliwek oraz sól i pieprz w razie potrzeby.
  • 7. Podawać z grzankami czosnkowymi, ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy