Zupa cebulowa z serowymi grzankami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa na jesienne chłodne dni. Rozgrzewa i syci.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula: 1 kilogram
    - rosół z kury: 2 litry
    - masło: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - tymianek świeży: 1 łyżka
    - majeranek świeży: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie całe: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    GRZANKI:
    - bagietka: 1 sztuka
    - żółty ser gouda: 2 łyżki
    - majeranek świeży: 2 łyżeczki

Zupa cebulowa z serowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i podduszamy do zarumienienia na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i słodzimy. Wywar zagotowujemy wrzucamy podsmażoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy przyprawami i miksujemy na kremową konsystencję. Jeszcze na chwilę wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając. Bagietkę kroimy na kromki posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę w nagrzanym piekarniku do stopienia się sera. Zupę podajemy gorącą z grzankami serowymi z listkami świeżego majeranku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy