Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

Nie przepadam za cebulą, jednak tę zupę mimo dużej ilości cebuli, chętnie zjadam. Cebula jest ugotowana toteż jej smak nie jest bardzo intensywny.

Składniki:

  • 2 większe cebule
    1 duża marchewka
    2 pietruszki (lub 1 pietruszka, 1 seler)
    150 g śmietany
    1.2 kostki rosołowej
    sól
    natka pietruszki lub koperek

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny pokroić w słupki i gotować wraz z połową kostki rosołowej i łyżeczką soli. Cebulę pokroić w piórka i gotować w osobnym garnku w niezbyt dużej ilości wody.
  • 2. Gdy warzywa i cebula będą miękkie, cebulę odcedzić i dodać zupy. Całość zblendować. Następnie zblendowaną zupę zagotować, dodać śmietanę rozmieszaną z łyżką wody, doprawić do smaku koperkiem lub pietruszką. Podawać z grzankami lub chlebem.

Komentarze

Podobne przepisy