Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa cebulowa.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kilka dużych cebul
    - 2 ząbki czosnku
    - bulion
    - tymianek
    - pieprz
    - papryka słodka
    - sól
    - łyżeczka cukru
    - masło + oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucić masło i oliwę Rozgrzać, wrzucić cebulę w piórka i podsmażyć na rumiano. Dorzucić czosnek przeciśnięty i chwilę podsmażyć, posypać łyżeczką cukru, słodką papryką i dalej dusić do złocistego koloru. Posypać łyżką mąki, podsmażyć chwilę i podlać zimnym rosołem (z mieszanką warzywną) ciągle mieszając. Jak rozmieszamy tą zasmażkę,wsypać tymianek, pieprz i przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu tak z 30min. Po tym czasie doprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą. Można część zupy zblendować dla gęstszej konsystencji.

Porady

Można podać na szybko z bagietką z masłem czosnkowym i grubym plastrem żółtego sera (podgrzane w piekarniku).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować