Zrazy wileńskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Plastry schabu z podwójnym nadzieniem, doprawione aromatycznymi przyprawami, duszone w śmietanie z dodatkiem bulionu. Poezja smaku i aromatu.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    10 suszonych grzybków
    20 dag mięsa wieprzowego od szynki
    1 cebula
    1 szklanka śmietanki 30%
    1 szklanka bulionu
    2 łyżki masła
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Zrazy wileńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na maśle. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić na sitku. Wystudzić, pokroić w drobna kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso wieprzowe opłukać, osączyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Schab pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry. Na brzegu każdego plastra ułożyć farsz grzybowy i farsz mięsny, zwinąć w roladki, obwiązać nićmi. Obsmażyć na maśle, zalać bulionem i śmietaną(mięso nie ma być całe przykryte), dusić do miękkości około 1 godziny.

Porady

1. mieso od szynki może być mielone przez grube sitko.

Komentarze

Podobne przepisy