Zrazy wileńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na maśle. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić na sitku. Wystudzić, pokroić w drobna kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso wieprzowe opłukać, osączyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Schab pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry. Na brzegu każdego plastra ułożyć farsz grzybowy i farsz mięsny, zwinąć w roladki, obwiązać nićmi. Obsmażyć na maśle, zalać bulionem i śmietaną(mięso nie ma być całe przykryte), dusić do miękkości około 1 godziny.
Porady
1. mieso od szynki może być mielone przez grube sitko.
Komentarze