Zrazy wileńskie

  • wyświetlono: 683 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Plastry schabu z podwójnym nadzieniem, doprawione aromatycznymi przyprawami, duszone w śmietanie z dodatkiem bulionu. Poezja smaku i aromatu.

  • 8 porcje
  • 65min
  • Średni

Składniki

1 kg schabu bez kości
10 suszonych grzybków
20 dag mięsa wieprzowego od szynki
1 cebula
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka bulionu
2 łyżki masła
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy wileńskie

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na maśle. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić na sitku. Wystudzić, pokroić w drobna kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso wieprzowe opłukać, osączyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Schab pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry. Na brzegu każdego plastra ułożyć farsz grzybowy i farsz mięsny, zwinąć w roladki, obwiązać nićmi. Obsmażyć na maśle, zalać bulionem i śmietaną(mięso nie ma być całe przykryte), dusić do miękkości około 1 godziny.

Porady

1. mieso od szynki może być mielone przez grube sitko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaschabgrzybyprzyprawy.

Komentarze

Podobne przepisy

Zrazy schabowe z pieczarkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Zrazy schabowe z pieczarkami

Mam 18 lat. W wolnych chwilach...

zrazy

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Zrazy od szwejka

Zrazy od szwejka najlepiej smakują...

Zrazy wołowe zwijane

Dodane przez: kol_kalom

Zrazy wołowe zwijane

Cześć kochani!!! Dzisiaj przyrządzam...

śledzie smażone

Dodane przez: ewcia3721

Wileńskie śledzie smażone

Danie to jest przekazywane w mojej...

Zrazy wołowe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zrazy wołowe

Bardzo smaczne danie na rodzinny...

Zrazy wołowe

Dodane przez: przytulanka

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe jako potrawa bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE