Złote pierogi ze szpinakiem i fetą.

0 (0 ocen)

  • 1 min

Kiedyś nie lubiłam szpinaku... do czasu, aż go nie spróbowałam... :) tymi pierogami zajadamy się z mężem z wielkim uwielbieniem! :)

  • 1 min

Składniki:

  • -450g szpinaku mrożonego brykiet
    -200 g fety
    -1 kostka rosołowa
    -1 ząbek czosnku
    -1 cebula
    -sól, pieprz
    -750 g mąki
    -trochę ciepłej wody
    -duży kleks oliwy
    -duży kleks śmietany lub jogurtu naturalnego

Złote pierogi ze szpinakiem i fetą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulkę smażymy na złoto, pod koniec dodajemy czosnek. Wrzucamy szpinak, dodajemy kostkę rosołową i troszkę wody i dusimy na małym ogniu do rozmrożenia. Kiedy już będzie miękki i płyn odparuje, dodajemy fetę i doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
    Wyrabiamy ciasto na pierogi (dodaj oliwę śmietanę), trochę mąki zostawiamy do podsypywania w trakcie wałkowania. Farsz nakładamy na wycięte krążki, dokładnie sklejamy i gotujemy. Smażymy na złoto.

Porady

Zaraz po wyjęciu pierogów z wody, wrzucam je do osobnej miski z zimną wodą z oliwą. Kilka sekund wystarczy. Potem lądują na druszlaku. W ten sposób delikatne pierogi nie rozlecą się pod strumieniem zimnej wody i przy okazji nie posklejają.

Komentarze

Podobne przepisy