Ziołowa wołowina w sosie piwnym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dla miłośników wołowiny.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny pieczeniowej
    1/2 łyżeczki chili
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    kilka listków świeżej szałwii
    2 liście laurowe
    1 cebula
    1 duża marchew
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    150 g pieczarek
    1 szklanka piwa ciemnego
    1 szklanka bulionu mięsnego
    olej

Ziołowa wołowina w sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć, oszuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać liść laurowy i świeżą szałwię, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Cebulę posiekać, marchew obrać, pokroić w plasterki. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać marchew i koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i lekko podsmażyć. Kolejno dodać piwo i bulion całość dusić ok. 5 min., przełożyć do naczynia z mięsem.
  • Ziołowa wołowina w sosie piwnym 3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić pieczeń na ok. 1h. W międzyczasie pieczarki oczyścić, osuszyć, pokroić w plasterki podsmażyć na patelni, dusić do odparowania wody. Po godzinie pieczenia mięsa, pieczeń obrócić i dodać usmażone pieczarki. Piec jeszcze 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2013

Komentarze

Podobne przepisy