Zimowa zupa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g brukselki
    1 jabłko granny smith
    1 pietruszka
    1 marchew
    50 g kaszy jęczmiennej
    1,5 l bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    natka pietruszki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka lubczyku
    olej
    sól, pieprz

Zimowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę.
    Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół.
    W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając.
    Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy