Zimowa zupa jagodowa

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

W zamrażarce leżały sobie jagody, a ja miałam ochotę na trochę lata na talerzu, zrobiłam więc zimową zupkę jagodową. Kolor obłędny, lekko słodki smak jagodowy przełamany odrobiną cynamonu i lane kluseczki

  • 20 min

Składniki:

  • • mały woreczek jagód, u mnie mrożone
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • sól, cynamon do smaku
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zimowa zupa jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Zagotować 1 litr wody, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jagody, i pogotować 2-3 minuty.
    • Roztrzepać 2 jajka z mąką na gładką masę, dodać szczyptę soli.
    • W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do zupy, zagotować.
    • Na gotującą się zupę wlewać cieniutkim strumieniem rozmącone jajko z mąką.
    • Lane kluseczki pogotować ok. 2 minut w zupie.
    • Zupę odstawić, dodać śmietankę i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować