Zimne nóżki

0 (0 ocen)

Idealna przekąska na Sylwestra.

Składniki:

  • 6 rapet wieprzowych
    1 kg kurczaka
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    vegeta
    sól
    pieprz
    2-3 jajka

Zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rapety przeciąć wzdłuż, zalać wodą i zostawić do wymoczenia na ok. 3 godziny.
  • 2. Po wymoczeniu odlać wodę i wypłukać rapety.
  • 3. Kurczaka i rapety zalać w całości wodą i gotować. Do gotującego się mięsa dodać w całości marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz przyprawy.
  • 4. Ugotowanego kurczaka, rapety oraz warzywa wyjąć, pozostały wywar przecedzić przez sitko. Kurczaka pokroić.
  • 5. Czosnek drobno pokroić i dodać do wywaru. Jajka ugotować na twardo. Ugotowaną wcześniej marchewkę i jajka pokroić w plasterki.
  • 6. Na dnie kubeczków ułożyć jajko i marchew oraz odrobinę natki pietruszki (świeżej lub mrożonej). Dodać mięso, następnie zalać wywarem. Całość odstawić do zastygnięcia.

Porady

Gotowa galareta wyśmienicie smakuje delikatnie polana octem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy