Ziemniaczki Prezesa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane
sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 14 ziemniaków
    • Sos pieczarkowy w proszku
    • 1 cebula
    • 15 dag boczku wędzonego
    • Olej do smażenia
    • 1 szk. wody
    • Przyprawa do ziemniaków
    • Sól
    • 15 dag sera żółtego

Ziemniaczki prezesa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  • farsz 2. W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.
    W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.
    Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.
  • danie 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ziemniaków.
    Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.
    Ziemniaki gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy