Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane
sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
• 14 ziemniaków
• Sos pieczarkowy w proszku
• 1 cebula
• 15 dag boczku wędzonego
• Olej do smażenia
• 1 szk. wody
• Przyprawa do ziemniaków
• Sól
• 15 dag sera żółtego
Ziemniaczki prezesa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
2.W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.
W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.
Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.
3.Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ziemniaków.
Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.
Ziemniaki gotowe.
Smacznego.
Komentarze