Ziemniaczany placek z szynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kochamy tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
    200 g szynki gotowanej
    półtora łyżki mąki
    2 jajka
    sól
    biały pieprz
    starty parmezan

Ziemniaczany placek z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją.
    Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju, smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu.
    Zdjąłem patelnię z ognia i pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Posypałem go startym parmezanem. Podałem na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy