Ziemniaki zapiekane z bobem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam bób dlatego staram się go przyrządzać na różne sposoby. Z boczkiem i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag bobu
    50 dag młodych ziemniaczków
    20 dag wędzonego boczku
    łyżka masła
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz

Ziemniaki zapiekane z bobem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, i kroimy w grube plastry. Bób dokładnie płuczemy , wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru i gotujemy do miękkości. Studzimy i zdejmujemy skórkę. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni . Na patelni, na której smażył się boczek rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Ziemniaki mieszamy z boczkiem, bobem, dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i podsmażamy jeszcze 5 minut.

Komentarze

Podobne przepisy