Zielony krem z pora i groszku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczny, rozgrzewający krem, w którym lekko ostry, wyrazisty smak pora idealnie łączy się z łagodnym zielonym groszkiem. Krem podany z ptysiowym groszkiem lub ziołowymi grzankami smakuje znakomicie i jest bogactwem witamin.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g pora
    1 szklanka zielonego groszku
    2 łyżki masła
    200g śmietany kremówki
    200g serka topionego śmietankowego
    750ml bulionu drobiowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz

Zielony krem z pora i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tprl9v 1. Por oczyścić i pokroić w talarki, zeszklić na maśle i dodać groszek.
  • image-1tvs7s1 2. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę topiony ser i całość zmiksować blenderem do postaci gładkiego kremu. Ponownie zagotować, dodać zahartowaną śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą
    i pieprzem.
  • image-0yfayu9 3. Całość dokładnie wymieszać, krem podawać z ptysiowym groszkiem lub grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy