Zielone risotto z nutą mięty

0 (0 ocen)

Wyjątkowości nadaje mu piękny, świeży kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - pycha!

Składniki:


  • 2 filety z kurczaka
    1/3 pęczka natki pietruszki
    250g ryżu do risotto
    100ml białego, wytrawnego wina
    1 duża cebula
    1/2 pęczka selera naciowego
    3 garści świeżego szpinaku
    1 puszka groszku konserwowego
    2 czubate łyżki skórki startej z cytryny
    sok z 1/2 cytryny
    15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej
    100g sera długodojrzewającego
    1l wody
    sól, pieprz

Zielone risotto z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie.
  • 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy