Zielone risotto z kurczakiem

4.5 (198 ocen)

  • 20 min

Risotto zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem

  • 20 min

Składniki:

  • ryż do risotto 125g,
    brokuł 125g,
    pierś z kurczaka 200g,
    1 kostka rosołowa,
    masło 2-3 łyżki,
    przyprawa gyros,
    olej do smażenia,
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielono risotto z kurczakiem 1. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie oprószamy je przyprawą gyros i smażymy je na oleju na złoty kolor.
  • Zielono risotto z kurczakiem 2. Brokuła dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy brokuła i gotujemy około 5 minut tak, aby brokuł nie stracił swojej jędrności. Następnie brokuła wyjmujemy z garnka i przekładamy do zimnej wody na kilkanaście sekund, aby zakończyć proces gotowania.
  • Zielono risotto z kurczakiem 3. Brokuła kroimy w drobną kostkę. Z kostki rosołowej przygotowujemy bulion wlewając 400ml wody.
  • Zielono risotto z kurczakiem 4. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wsypujemy na nią ryż do risotto i smażymy chwilkę, aż ziarna staną się przezroczyste.
  • Zielono risotto z kurczakiem 5. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia bulionu co jakiś czas mieszamy.
  • Zielono risotto z kurczakiem 6. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy kurczaka i brokuła.
  • Zielono risotto z kurczakiem 7. Wszystko mieszamy z ryżem i podajemy, życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować