Żeberka keczupowo-miodowe

0 (0 ocen)

Dzięki marynacie z dodatkiem keczupu, miodu i sosu sojowego mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Kasza owsiana jest cennym źródłem białka i błonnika, doskonale pasuje do wszystkich mięs.

Składniki:

  • 1,2 kg żeberek
    2-3 woreczki kaszy owsianej

    Marynata:
    1/4 szkl oleju rzepakowego
    1/3 szkl keczupu pikantnego
    spora łyżka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka czosnku granulowanego
    sól
    pieprz

Żeberka keczupowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
    Zamarynowane żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło.
  • 2. Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy