Dzięki marynacie z dodatkiem keczupu, miodu i sosu sojowego mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Kasza owsiana jest cennym źródłem białka i błonnika, doskonale pasuje do wszystkich mięs.
Żeberka keczupowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Zamarynowane żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby mięso się przyrumieniło.
2.Podawać z kaszą i surówką z kapusty lub ogórkami kiszonymi.
Komentarze