Zawijaski schabowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubimy z galaretką dlatego co mogę robię w galarecie:)

  • 60 min

Składniki:

  • schab 5 plastrów
    pieczarki 8-10 sztuk
    ugotowane jajka 2 sztuki
    papryka 1/2 strąka
    ugotowany brokuł kilka różyczek
    posiekana natka pietruszki 1 łyżka
    kukurydza konserwowa 2 łyżki
    groszek konserwowy 2 łyżki
    bulion 1/2 litra
    żelatyna 3-4 łyżeczki
    masło 1 łyżka
    jajko 1 sztuka
    tarta bułka 2 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    jajka do panierowania
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Zawijaski schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijaski schabowe. 1. Mięso rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy i odparowujemy na patelni. Następnie podsmażamy na maśle. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy tartą bułkę . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki.(trochę zostawiamy do dekoracji) Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na paski. Na plastry mięsa nakładamy pieczarki, cząstkę jajka, paski papryki i różyczkę brokuła. Zwijamy ciasno w roladki. Można spiąć wykałaczką. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu (można też podlać bulionem i dusić do miękkości). Zostawić do ostygnięcia. Na półmisek wyłożyć kukurydzę i groszek. Układać zawijaski. Zalać tężejącym bulionem z żelatyną przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy