zapiekany bakłażan w połączeniu z ciecierzycą i aromatycznymi pomidorami smakuje wybornie w sam raz na wegetariański obiad
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAW B
Ciecierzyca z puszki 230 g
Pomidory krojone z ziołami z puszki 380 g
Ser gouda 50g
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY
Bakłażan 430 g
SKŁADNIKI ROBOCZE
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki soli ( do spocenia bakłażana )
0,5 łyżeczki Vegety
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki suszonej Bazyli
SKŁADNIKI DO DEKORACJI
Liście sałaty dekoracyjnej
Kawałki pomidora z puszki
Zapiekany bakłażan z ciecierzycą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE
Bakłażana przekrawamy na pól i wydrążamy solimy by spocić bakłażana i odstawiamy na parę minut
Ciecierzycę odsączamy z zalewy na patelni rozgrzewamy oliwę dokładamy ciecierzycę oraz odsączone pomidory smażymy chwilę doprawiając Vegetą , bazylią , przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Bakłażana osuszamy z soku za pomocą ręcznika papierowego . Gotowym przestygniętym farszem faszerujemy bakłażana , układamy go w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym serem . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 minut na 25 minut . Gotowe smacznego
Porady
Bakłażana należy dobrze spocić by pozbyć się goryczki
Komentarze