ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z CIECIERZYCĄ I POMIDORAMI

0 (0 ocen)

zapiekany bakłażan w połączeniu z ciecierzycą i aromatycznymi pomidorami smakuje wybornie w sam raz na wegetariański obiad

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAW B
    Ciecierzyca z puszki 230 g
    Pomidory krojone z ziołami z puszki 380 g
    Ser gouda 50g
    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY
    Bakłażan 430 g
    SKŁADNIKI ROBOCZE
    1 łyżka oliwy
    0,5 łyżeczki soli ( do spocenia bakłażana )
    0,5 łyżeczki Vegety
    1 ząbek czosnku
    0,5 łyżeczki suszonej Bazyli
    SKŁADNIKI DO DEKORACJI
    Liście sałaty dekoracyjnej
    Kawałki pomidora z puszki

Zapiekany bakłażan z ciecierzycą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE
    Bakłażana przekrawamy na pól i wydrążamy solimy by spocić bakłażana i odstawiamy na parę minut
    Ciecierzycę odsączamy z zalewy na patelni rozgrzewamy oliwę dokładamy ciecierzycę oraz odsączone pomidory smażymy chwilę doprawiając Vegetą , bazylią , przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Bakłażana osuszamy z soku za pomocą ręcznika papierowego . Gotowym przestygniętym farszem faszerujemy bakłażana , układamy go w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym serem . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 minut na 25 minut . Gotowe smacznego

Porady

Bakłażana należy dobrze spocić by pozbyć się goryczki

Komentarze

Podobne przepisy