Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka mielimy lub kroimy w drobną kostkę, doprawiamy odrobiną soli, oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem, podsmażamy. Mięso łączymy w misce z ugotowaną kaszą, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, lekko rozdrobnioną roszponkę i marchew utartą na dużych oczkach. W kubeczku roztrzepujemy jajko z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, wlewamy do reszty składników, mieszamy dokładnie i przekładamy całość do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180'C około 25 minut, ostatnie 5 minut przy włączonym termoobiegu.
Komentarze