Kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca,obniżają poziom cukru we krwi.Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, potasu, wapnia i magnezu..
Składniki:
2 szklanki kaszy bulgur
5 szklanek wody
1 mała młoda kapusta
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia marchewka
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól
pieprz ziołowy
150 g sera żóltego
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody.
Kapustę drobno poszatkować.
W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz.
Dusić do miękkości kapusty.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko.
Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką.
Ponownie warstwa kaszy i na wierzch starty żółty ser.
Piec w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia.
Polecam i smacznego
Komentarze