Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty

0 (0 ocen)

Kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca,obniżają poziom cukru we krwi.Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, potasu, wapnia i magnezu..

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy bulgur
    5 szklanek wody
    1 mała młoda kapusta
    1 łyżka masła klarowanego
    1 średnia marchewka
    1 cebula
    1 puszka pomidorów
    1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
    sól
    pieprz ziołowy
    150 g sera żóltego

Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kaszy bulgur 1. Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody.
    Kapustę drobno poszatkować.
    W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz.
    Dusić do miękkości kapusty.
    W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko.
    Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką.
    Ponownie warstwa kaszy i na wierzch starty żółty ser.
    Piec w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia.
    Polecam i smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy