200 g filet z indyka
200 g szparagi zielone
150 ml mleka
2 szt. jajka
60 g mąki
60 g sera żółtego
10 g parmezanu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do potraw włoskich
sól, pieprz
10 g masła do smarowania formy
parę pomidorków
Zapiekanka z indykiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filet z indyka pokroić na małe kawałki. Szparagi umyć, odciąć stwardniałe dolne końce, wierzchołki zostawić osobno. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, parmezan o drobnych.
2.2. Mleko z jajkami zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, pieprz, przyprawy, jeszcze raz zmiksować. Do masy dać pokrojone szparagi, filet z indyka i tarty ser żółty z parmezanem. Wymieszać. Formę do keksa posmarować masłem, wyłożyć masę. Na wierchu ułożyć wierzchołki szparagi i pomidorki. Piec w temp. 200 C ok. 35-40 min.
Komentarze