ZAPIEKANKA Z CIASTEM FRANCUSKIM

0 (0 ocen)

  • 30 min

LUBIE WYKORZYSTYWAĆ W DANIACH CIASTO FRANCUSKIE

  • 30 min

Składniki:

  • opaowanie ciasta francuskiego
    0,5 kg ugotowanych na półmiękko ziemniaków
    puszka kukurydzy
    kilka garści słonecznika
    ogórki konserwowe
    szklanka śmietany 18%
    1/3 szkl. mleka
    sół
    pieprz
    zioła wg uznania
    przyprawa do ziemniaków

Zapiekanka z ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zeimniaki gotujemu na pół miękko. Układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Ogórka kroimy na plasterki - układamy na ziemniakach. Wysypujemy kukurydzę. i ziarenka słoneczika. Całość zalewamy sosem z połączenia śmietany, mleka, soli, pieprzu i ziół np. bazylia, oregano, tymianek itp. Pokrywamy ciastem francuskim, nakłówamy i pieczemy w piekrniku 200 st ok. 30 minut

Porady

można dodac wiecej składników, co kto lubi np. pokrojoną kiełbasę albo mięso mielone, paprykę, cebulę itp.

Komentarze

Podobne przepisy