opaowanie ciasta francuskiego
0,5 kg ugotowanych na półmiękko ziemniaków
puszka kukurydzy
kilka garści słonecznika
ogórki konserwowe
szklanka śmietany 18%
1/3 szkl. mleka
sół
pieprz
zioła wg uznania
przyprawa do ziemniaków
Zapiekanka z ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zeimniaki gotujemu na pół miękko. Układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Ogórka kroimy na plasterki - układamy na ziemniakach. Wysypujemy kukurydzę. i ziarenka słoneczika. Całość zalewamy sosem z połączenia śmietany, mleka, soli, pieprzu i ziół np. bazylia, oregano, tymianek itp. Pokrywamy ciastem francuskim, nakłówamy i pieczemy w piekrniku 200 st ok. 30 minut
Porady
można dodac wiecej składników, co kto lubi np. pokrojoną kiełbasę albo mięso mielone, paprykę, cebulę itp.
Komentarze