Zapiekanka z bułkami i winem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta zapiekanka o delikatnym serowo-winnym smaku.

  • 60 min

Składniki:


  • 4 bułki wrocławskie
    pół szklanki białego wina
    2 cebule
    2 łyżki masła
    8 plasterków ulubionego sera żółtego
    3 jajka
    200 ml śmietany 18%
    sól ,pieprz
    1/2 pęczka szczypiorku

Zapiekanka z bułkami i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki pokroiłem w plasterki i polałem winem. Cebulę obrałem i pokroiłem w drobna kostkę.
    Wysmarowałem masłem żaroodporną formę. Pozostałe masło rozgrzałem na patelni i zeszkliłem na nim cebulę. Ser przyciąłem do wielkości odpowiadającej rozmiarowi plasterków bułki. Nakryłem kawałki bułki serem i ułożyłem „dachówkowo” w formie.
    Jajka roztrzepałem widelcem ze śmietaną , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , polałem zapiekankę. Rozłożyłem na wierzchu podsmażoną cebulę i wstawiłem na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni .
    W międzyczasie posiekałem szczypiorek i podałem gorącą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy