zapiekanka ryżowo- szpinakowa pod beszamelem

  • wyświetlono: 379 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moja rodzina uwielbia szpinak, to jedno z dań, które przygotowuję najczęściej

vanesea
  • 60min

Składniki

2 woreczki brązowego ryżu
szpinak mrożony lub świeży (ok. 0,5 kg)
kilka szparagów
koperek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
mleko
koper
przyprawy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

zapiekanka ryżowo- szpinakowa pod beszamelem

  • 1. ugotowany w woreczkach ryż wymieszać z rozmrożonym lub świeżym (poszatkowanym szpinakiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • szparagi na ryżu2. szparagi obieramy, gotujemy 20 minut w wodzie, następnie wyjmujemy, kroimy w połowie i układamy na ryżu
  • 3. Przygotowujemy beszamel: na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim mąkę aż delikatnie zbrązowieje. Następnie energicznie mieszając wlewamy mleko ( tak aby nie powstały grudki). Dodajemy koperek i polewamy ryż ze szparagami
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopi przez 20 minut. smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakonkurs_zdrowie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-176t5h6

Dodane przez: kuchcik89

Zapiekanka po bolońsku pod beszamelem

Smaczna zapiekanka, idealna na...

zapiekanka

Dodane przez: Martyna1991

Zapiekanka serowo-ziemniaczana pod beszamelem

Zapiekanki mają do siebie to że...

Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem

Dodane przez: Gregorhspeed

Zapiekanka makaronowo-warzywna pod beszamelem

Na obiad chciałem podać coś lekkiego...

image-03sw68s

Dodane przez: daria0651

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem pod pysznym...

Ulubiona zapiekanka fit ;)

image-1nknmjx

Dodane przez: ajska

Zapiekanka z makaronu i mięsa pod beszamelem

Ta warstwowa zapiekanka z pysznego...