Zapiekana kapusta z mięsnym farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To takie szybkie danie przypominające gołąbki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 g ryżu
    200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    maggi
    1/2 główki kapusty średniej wielkości
    2 łyżki cukru
    600 ml passaty pomidorowej
    2 łyżki świeżego tymianku
    70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach)
    sól, pieprz

Zapiekana kapusta z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana kapusta z mięsnym farszem 1. Ryż gotujemy na sypko.
    Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 szt) i posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
    Kapustę obgotowujemy w posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście.
    Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy