Zabajone z owocami, na białym winie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Puszysta i kremowa pianka jajeczna, z dodatkiem wina i owoców

  • 15 min

Składniki:

  • 4 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    150ml białego wina (półwytrawnego)
    dowolne owoce (u mnie ananas, melon, mandarynka)

Zabajone z owocami, na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.

    Przygotowujemy dwa garnki.
    Do większego wlewamy wodę - ok połowy pojemności, i gotujemy.
    Do mniejszego garnka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i wino.

    Gdy woda zacznie się gotować, mniejszy garnek wkładamy w duży, zmniejszamy płomień gazu.
    Składniki ubijamy kilka minut na puszystą pianę - użyłam spiralnej ubijaczki, ale można mikserem.

    Zabajone jest gotowe, gdy masa będzie gęsta, a piana kilkakrotnie zwiększy swą objętość.

    Do pucharków nakładamy owoce, i zalewamy ciepłą jajeczną pianką.

Komentarze

Podobne przepisy