Biszkopt z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Orzeźwiające ciasto na biszkopcie z dodatkiem pysznych truskawek oraz galaretki.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5jaj
    2/3szkl. mąki pszennej
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody

    Dodatkowo:
    2galaretki truskawkowe na 0,8l wody
    0,5kg truskawek

Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka przełoż do misy dodając sode i cukier. Ubijaj na sztywną pianę nad parą. Gdy już ubijesz dodaj resztę składników przesianych przez sitko. Delikatnie wymieszaj. Przełóż masę biszkoptową do blaszki 25x37. Piec 25min w 180C.
  • 2. Na upieczony biszkopt układamy umyte, pokrojone na pół truskawki.
  • 3. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie. Tężejące wylewamy na truskawki. Schładzamy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy