Wiśniowa Rozkosz

0 (0 ocen)

  • 35 min

To pyszne i szybkie ciasto, na letnie upalne dni.

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek maki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    2 i 1/2 szklanka mleka
    1/2 szklanka cukru
    4 żółtka
    1 szklanka maki pszennej
    1 masło 200g
    Oprócz tego:
    2 słoiki wiśni drylowanych w syropie
    1 galaretka wiśniowa
    1 1/2 łyżki żelatyny
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 gorzka czekolada







Wiśniowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i przelewamy do blachy wysmarowanej wcześniej margaryną. ( wymiary blachy 25x35cm). Pieczemy w temperaturze 180* C, 25 minut. Studzimy.
    2. Masa Budyniowa. Szklankę mleka i cukier zagotowujemy. Resztę mleka, żółtka i mąkę łączymy, roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się wcześniej mleka z cukrem. Zagotować. Jak ostygnie rozetrzeć z kostką masła. Gotową masę przekładamy na biszkopt i układamy na niej wiśnie drylowane. Sok z wiśni ok 2 szklanki zagotowujemy i łączymy z galaretka wiśniowa. Tężąca galaretkę wlewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Żelatynę rozpuszczamy w niecałe pół szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy z dwiema łyżkami cukru pudru i łączymy z schłodzoną żelatyną i wlewamy na ciasto. Ciastko posypujemy startą czekoladą deserową i wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy