Wiosenny Jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Jeżeli chcesz szybko i sprawnie zrobić ciasto, wypróbuj właśnie ten przepis na jabłecznik. Jest bardzo dobry, a nie zabierze Ci dużo czasu. :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • > 4 duże jabłka
    > 2 łyżeczki cynamonu
    > 1/2 opakowania cukru waniliowego
    > 3 szklanki mąki
    > 1/2 szklanka mąki
    > 150 g. margaryny
    > 50 g. masła
    > 3 jajka
    > 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    > 1/2 szklanki cukru

Wiosenny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bp3dy6 1. Masa:

    Obrane jabłka zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon i cukier waniliowy. Wymieszaj całość.
  • image-1kctyiq 2. Ciasto:

    Mąkę(3szkl.), margarynę(150g.), jajka, proszek do pieczenia, zagnieć. Włóż do lodówki na około 5 min.
  • 3. Kruszonka:

    Mąka( 1/2szkl.), cukier(1/2szkl) masło(50g), również zagnieć aby ciasto bylo jednolite, po czym włóż do lodówki.
  • 4. Przygotuj blachę ( posmaruj blachę masłem i posyp mąką ) wyłóż ciasto na blachę, wyłóż jabłka po czym posyp ciasto kruszonką. Piec w temp. 170 stopni ok. 50 min.

Porady

1. Sprawdź czy jabłka nie puściły zbyt dużo soku, jeżeli tak wyciśnij sok w ręce 2. Kruszonkę możesz również włożyć do zamrażalki na około 10 min. i zetrzeć na tarce. 3. Pomóż sobie wałkiem! Rozwałkuj ciasto i przy jego pomocy włóż na blachę( patrz na zdj.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy