Wiosenne cytrynowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Puszyste, lekkie babeczki rozpływają się w ustach, a do tego ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Ten deser można upiec w tzw. "międzyczasie"

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki oleju, starta skórka i sok z 1 cytryny, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, sól do białek

Wiosenne cytrynowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z szczyptą soli na sztywno, następnie dodać cukry. Dodać żółtka.
  • 2. Dodać olej oraz skórkę i sok z cytryny. Wymieszać ręcznie lub mikserem.
  • 3. Następnie dodajemy przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy już tylko łyżką, aby zachować puszystość masy.
  • 4. Babeczki przelewamy do formy i pieczemy ok. 30 min w 180C.

Porady

Jeśli chcemy, aby babeczki były nieco bardziej wilgotne, można dodać łyżkę śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy