Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

0 (0 ocen)

Delikatna,smaczna

Składniki:

  • 1,5 litra warzywnego bulionu (może być z kostki)
    500 g młodej kapusty białej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 czerwona papryka
    1 duży ziemniak
    2 łyżki masła
    koperek
    sól,pieprz do smaku

    Klopsiki:
    400 g mięsa mielonego np.wieprzowego
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 duże jajko
    3 łyżki kaszy manny
    sól,pieprz do smaku
    szczypta ostrej papryki

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami 1.
    Jeśli korzystamy z kostki bulionowej to ( 2 kostki rozpuścić w 1,5 litra
    gorącej wody). Warzywa oczyścić i pokroić w słupki.Wrzucić do
    bulionu,dodać masło i gotować 15 minut. Doprawić solą i
    pieprzem.
    Klopsiki: Mięso mielone połączyć z pozostałymi składnikami,doprawić
    do smaku solą,pieprzem i papryką. Odstawić na 10 minut. Uformować małe klopsiki. I gotować w zupie 8 minut. Do zupy dodać koperek.
    Zdjęcie użytkownika Elżbieta Pawelec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy