Wiosenna zupa botwinkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czy wiecie, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna?Botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato a zupa z botwinki doskonale odkwasza i odtruwa organizm, jest lekkostrawna i niskokaloryczna.

  • 40 min

Składniki:

  • • 3 pęczki botwinki
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 1/2 pora
    • 5 ziemniaków
    • 3 łyżki masła
    • sól, pieprz do smaku
    • tymianek, cząber, lubczyk do smaku
    • 2 łyżki octu winnego
    • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego
    • pęczek koperku i natki pietruszki
    • 2 łyżki śmietany do zup

Wiosenna zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Umyć liście i łodyżki botwinki i pokroić w paski.
    • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem.
    • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet.
    • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze 20 minut.
    • Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.
    • Zabielić zupę odrobiną śmietany.

Porady

Ten wiosenny, wartościowy przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy