Ciasto "Wiosenna fantazja"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite ciasto stworzone z fantastycznego połączenia wanilii, jabłek oraz biszkoptu waniliowego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt waniliowy:
    6jaj
    1szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta sody do białek

    Masa jabłkowa:
    6jabłek
    2galaretki truskawkowe

    Masa waniliowa:
    1margaryna
    1cukier waniliowy
    10łyżeczek cukru
    3 serki waniliowe homogenizowane ,,Świerzuch"

    Dodatkowo do dekoracji:
    polewa kakaowa
    posypka kolorowa
    wiórki kokosowe
    galaretka truskawkowa

Ciasto "wiosenna fantazja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt waniliowy:
    Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Tortownica 30
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 15min. Zciągamy z ognia i dodajemy sypkie galaretki. Mieszamy ręcznie. Studzimy. Wystudzoną dajemy na pierwszy blat ciasta.
  • 3. Masa waniliowa: Margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po łyżce serka waniliowego, miksujemy. Gotowy krem rozkładamy cienko na jabłka. Następnie przykrywamy 2częścią ciasta i resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta.
  • 4. Na koniec dekorujemy.

Komentarze

Podobne przepisy