Ciasto "wiosenna fantazja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt waniliowy:
Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Tortownica 30
2.Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy je do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 15min. Zciągamy z ognia i dodajemy sypkie galaretki. Mieszamy ręcznie. Studzimy. Wystudzoną dajemy na pierwszy blat ciasta.
3.Masa waniliowa: Margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po łyżce serka waniliowego, miksujemy. Gotowy krem rozkładamy cienko na jabłka. Następnie przykrywamy 2częścią ciasta i resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta.
Komentarze